Duurzaamheid speelt (gelukkig) bij steeds meer mensen een belangrijke rol bij het maken van keuzes. Ook tijdens kennismakingsgesprekken voor een interieuradvies hoor ik dit steeds vaker voorbij komen. Hier een aantal tips die jou kunnen helpen.
1. Kies voor kwaliteit (bank)
Mijn doel bij het maken van een interieurontwerp is de juiste balans vinden tussen praktisch en “mooi”. Want hé, praktisch is nu eenmaal niet altijd mooi, en ‘mooi’ ook zeker niet altijd praktisch. Denk bijvoorbeeld eens aan een bank of fauteuil. Sommige stoffen zijn prachtig maar heb je naar het aantal martindale gekeken? Dit cijfer geeft aan hoe snel een stof slijt wanneer er een zekere druk op uitgeoefend wordt. Dit wordt gemeten volgens een internationaal erkende test. Hoe hoger de score in cijfers, hoe hoger de slijtvastheid van de stof.
Tot 6.000 Martindale: decoratief gebruik Denk aan een poefje die er meer voor de sier staat dan voor regelmatig gebruik.
6.000 tot 15.000: Licht woongebruik Geschikt voor meubels die voorzichtig en niet dagelijks gebruikt worden.
15.000 tot 40.000: Normaal woongebruik Geschikt voor meubels die enkele uren per dag gebruikt worden. Slijtage op zitplekken is vrij snel zichtbaar.
40.000 tot 75.000: Intensief woongebruik Dit noemen we een sterke stof en is geschikt voor dagelijks enkele uren intensief gebruik. Ideaal voor een bank of stoel.
75.000 en meer: Intensief woon- en werkgebruik Denk aan een bank of meubels op kantoor of openbare ruimte.
Iets om op te letten bij het uitzoeken van nieuwe meubels. Want wie ook maar een beetje duurzaam wilt werken koopt een bank die lekker zit én een flink aantal jaren mee kan. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een vloer, keuken, gordijnen enz. Kwaliteit staat voorop!
2. Tijdloos versus trends (accessoires)
Ik zeg niet dat je accessoires volledig tijdloos moeten zijn, maar zorg voor een goede balans. Natuurlijk is het leuk om dat leuke fel gekleurde bloempotje te halen, heel veel gouden dieren beeldjes in huis te hebben en een rotan lampenkap op te hangen. Maar voor hoe lang vind je dit leuk denk je?
Tip: kies één hoekje die je per seizoen op nieuw doet stylen. Zo heb je een trendy interieur zonder dat je iedere keer alles overhoop moet halen en de oude spullen in de kast verdwijnen.
3. Tweedekans (kleine meubels en accessoires)
Zelf denk ik wel eens; wanneer stoppen we nu eens met het maken van spullen?! Er is al zo veel! Heel veel moois, maar ook heel veel wat we eigenlijk niet echt nodig hebben. Denk daarom eens aan het kopen van tweedehands spullen. Wat een ander niet meer nodig heeft kan precies zijn wat jij zoekt! Zeker als het gaat om kleine meubels of accessoires is dit perfect.
Wat denk van deze gave stoel, de bruine fotolijst, de cactuspot en de tafeltjes daaronder? Allemaal van Marktplaats, rommelmarkt of kringloop!
4. Een likje verf
Zelf kun je een meubel natuurlijk ook een tweede leven geven. Een likje verf doet wonderen. Zo geef je met een klein budget je interieur een complete make-over. Van een muur tot een eetkamerstoel en van een kast tot aan de trap. Alles ziet er weer als nieuw uit na een likje verf. Zo kun je weer een paar jaar vooruit en heb je het milieu gespaard door geen nieuwe spullen te kopen en het oude op straat te zetten. Lekker bezig!
5. Koop niets spontaan!
Ga je boodschappen doen, spot je ineens bij een andere winkel een superleuk sierkussen. Hebben-hebben-hebben! Ik ken het helemaal, maar dit is nu precies wat je niet moet doen. Op deze manier raakt je interieur voller en voller en is het een ratatouille aan spullen en stijlen. Grote kans dat je dan spullen blijft kopen in de hoop dat het beter wordt.
Doe je dit niet en koop je eens in de zoveel tijd doelbewust en doordacht een nieuw accessoire dan houdt je een goede balans.
Veel zal een reminder zijn, maar hopelijk inspireert het jou om bewuste keuzes te maken als het gaat om interieurstyling. Kun je hulp gebruiken bij het stylen of inrichten? Als interieuradviseur help ik je graag verder!